
Het ziekteverzuim lijkt overal te stijgen
De laatste maanden merk ik het steeds vaker op: collegaโs vallen uit, soms kort, soms langdurig. Ook concullegaโs in mijn netwerk delen dezelfde signalen โ het ziekteverzuim lijkt overal te stijgen.
Toen ik deze week het ๐ซ๐๐ฉ๐ฉ๐จ๐ซ๐ญ ๐ฏ๐๐ง ๐๐ ๐๐จ๐ซ๐ฑ ๐จ๐ฏ๐๐ซ ๐ณ๐ข๐๐ค๐ญ๐๐ฏ๐๐ซ๐ณ๐ฎ๐ข๐ฆ ๐ข๐ง ๐๐๐ฅ๐ ๐ข๐ฬ ๐ข๐ง ๐๐๐๐ las, vielen de puzzelstukken in elkaar.
De cijfers bevestigen wat we in de praktijk al langer voelen:
โก๏ธ Meer dan 10% van de werkdagen gingen verloren.
โก๏ธ 70% van de werknemers was minstens รฉรฉn dag afwezig wegens ziekte.
โก๏ธ Kortverzuim kost gemiddeld โฌ1.580,95 per voltijdse werknemer per jaar.
Dit is geen toeval of tijdelijk fenomeen meer. Dit is van structurele aard en vraagt om een structurele aanpak.
We moeten vandaag meer dan ooit inzetten op sterk en mensgericht HR! Niet als ondersteunende functie, maar als strategische spil in welzijn, motivatie en inzetbaarheid.
Dat vraagt om een beleid dat tegelijk empathisch en doordacht is. Waarbij we problemen niet pas aanpakken wanneer ze zich voordoen, maar net proberen vรณรณr te zijn.
Concreet betekent dat voor ons als bedrijf:
โ
Bouwen aan welzijn als fundament
We luisteren actief, bieden ondersteuning en zetten in op preventie. Een gezonde werkcultuur begint bij oprechte aandacht voor de mens achter de medewerker.
โ
Benutten van flexibiliteit als hefboom
We geven medewerkers autonomie in hun job. Vertrouwen en wendbaarheid zijn onmisbaar in een snel veranderende omgeving.
โ
Verbinding houden met wie afwezig is
Een ziekmelding mag geen afstand creรซren. Door regelmatige check-ins door HR en warme opvolging blijven we betrokken en maken we herstel menselijker.
โ
Kiezen voor re-integratie op maat
We begeleiden mensen bij hun terugkeer op een manier die past bij hun ritme en noden. Eรฉn aanpak werkt niet voor iedereen โ maatwerk is hierbij essentieel.
Hoe ervaren jullie het? Welke acties hebben jullie genomen om ziekteverzuim te verminderen en het welzijn van medewerkers te verbeteren? Ik ben benieuwd naar jullie best practices en inzichten.
Het volledige rapport vind je hier: http://bit.ly/42JZCex